måndag 24 februari 2014

Rolands resa

Rolands resa















Roland Frisk bor i Skövde. När han var 3 år dog hans pappa. Hans pappa var överste på regementet i Skövde. Varje söndag cyklar Roland till kyrkogården där föräldrarna ligger begravda för att vattna blommorna och tänder ljus.

Roland har en granne som heter Laila. Hennes man har lämnat henne och hennes två barn. Roland har också en kompis som heter Börje. Han var vaktmästare på skolan. Börje älskar Thailand och han åker till Thailand två gånger varje vinter. Han sparar pengar hela året för att kunna resa. Roland har också haft över en miljon kronor i banken i 35 år.

När Roland blir pensionär reser han till Bangkok med Börje. Bangkok är magisk och staden glittrar av ljus. Thailand är varm, har god mat, trevliga människor och hotellet har personal med stort leende.

Roland och Börje bokar ett rum på ett hotell och sover. Plötsligt vaknar Roland och i rummet står en ung tjej som heter Keng. Hon är en överraskning och present från hans vän Börje. Keng är en prostituerad kvinna och Roland känner sig orolig. Roland påminde sig om vad hans mamma hade berättat om en man och en kvinna som gifter sig utan att vara gift. Roland pratar med Keng och önskar att hon kunde byta jobb och han bestämmer sig för att hjälpa henne.

När Roland kommer tillbaka till Skövde skickar hon henne ett brev med pengar. Keng och hennes mamma tackar honom för hjälpen och att han ändrade deras liv. Keng köper mark, odlar grönsaker, planterar fruktträd och köper hönor så att hon kan sälja ägg.

Huvudperson: 

Roland är föräldralös. Nu är han pensionär och han tycker om att resa. Han träffar en ung tjej i Thailand som har ett ovanligt jobb. Han funderar på Kengs ovanliga jobb och bestämmer sig att förändra Kengs liv.

Det här tyckte jag om boken: 

Boken var egentligen ganska lättläst. Den hade en del svåra ord men när jag repeterade så gick det bra att förstå. Boken var väldigt spännande och jag tycker att det är väldigt bra att läsa sådana böcker.

Tesfagaber 

1 kommentar:

  1. En jättebra sammanfattning av boken, Tesfagaber. Jag blir sugan på att läsa den själv.
    //Arja

    SvaraRadera