måndag 16 juni 2014

Den snåla doktorn (en saga från Eritrea)

För några år sedan fanns det en doktor som arbetade på sjukhus och på fritiden jobbade han på ett eget sjukhus i staden. Han sparade mycket pengar i banken men han var inte nöjd med inkomsten.
En dag kom en snygg tjej till sjukhuset för hon hade ont i ryggen. Hon kom till sjukhuset under flera dagar. Doktorn älskade henne och han bjöd tjejen på kaffe. De fikade kaffe och hon berättade att hennes mamma är blind och mamman gick till kyrkan varje dag för att tigga pengar och att hon jobbade för att hjälpa mamma. När mamma inte gick till kyrkan var hon förvirrad. 
Doktorn och tjejen bestämde för att ha bröllop. Några veckor senare blev doktorns fru sjuk och hon tänkte på mammas jobb och att hon behövde hjälp. Hon frågade doktorn om han kunde hjälpa mamma att gå till kyrkan. Han sade okej. Doktorn klädde på sig gamla kläder, en mössa och svarta glasögon och han gick till kyrkan med mamma. De satt på gatorna och tiggde om uppmärksamhet. De tjänade mycket mer pengar än vad doktorn tjänade under två veckor på sjukhuset. Doktor tyckte att det var spännande med hennes inkomst. 
Han bestämde för att skilja sig från sin fru. Han flyttade långt bort till en plats där det fanns många människor och kyrkor. Han klädde på sig gamla kläder, en mössa och svarta glasögon och han satt på gatorna och tiggde om uppmärksamhet. Han tjänade mycket pengar utan skatt och han satte i banken mycket pengar. Han tyckte att det var spännande att man kan tjäna så mycket pengar utan betyg och genom att jobba svart.
En dag när han gick till kyrkan skadade en bil honom så att han dog. När polisen tittade på hans legitimation såg de att mannen var en doktor som hade mycket pengar i banken. Många människor läste på dagens tidning om doktorn. De tyckte att det var en doktor med konstiga idéer.    

Tesfagaber    

2 kommentarer: