torsdag 24 april 2014

Teknikens hus

2:2C och 2:1C var på Teknikens hus torsdag den 24 april.


Vad fick du lära dig från studiebesöket?




 



 

 

 

 

 

 

 

 

11 kommentarer:

  1. Vi har varit Teknikens hus igår. Det var jättespännande. Jag lärde olika saker. Innan jag gick till Teknikens hus förstod jag ingenting. Jag lärde vad man menar med Tenn, Metall, Aluminium och Koppar, Mässing osv. Jag tittade också på olika saker till exempel Gruva och Geologi, Stålverket, Gruvborren och flygplan. Det fanns många maskiner. Jag gjorde olika saker i Teknikens hus jag och Elsa körde flygplan. Jag gjorde ett papper och fixade karta. Jag tycker att det är intressant att innan jag ska föda att titta på SSAB. Jag tycker att allt som finns var inte dåligt. Den plats var ny för mig och jag var där för första gången. Jag gillade den jätte mycket.
    Mhrate

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var det kul att flyga? Vi hoppas att vi kan besöka SSAB innan du får barnet.
      Arja

      Radera
  2. Igår tittade jag på många saker till ex en maskin som delade metall och på en pappersmaskin.
    Det var mycket intressant.
    Jag lärde att plast kommer av olja och metall kommer sten och det finns en metall som hade en elektricitet och en sten som luktade tändsticka.
    Också lärde jag mig om olika metaller som svavel, koppar, bly, aluminium, järn, magnetit, guld, silver, brons, zink
    Jag tittade på maskiner. De var mycket intressanta när de startade.
    För mig var det mest intressant med pappersmaskinen och när en kvinna lärde oss om metall och sten. Man kan lära sig att starta maskiner och hur man gjorde metall i Teknikens hus.
    Patricia

    SvaraRadera
  3. Vi var i Teknikens hus med elever och lärare. Jag lyssnade först på en kvinna som jobbade på Teknikens hus och lärde med leksaker ex Järn, plast, bomull och magnet. Sen tittade jag på stålverket och gruva och geolog och på exempel i lådorna, lyfte magnetit och gråberg, testade hjälmen i gruvan. Jag gick till masugnen, den är mycket varm och skar av metallbalkar. Sen tittade jag i lådorna där det fanns ex virknål, tallrikar, kopp, penna. Jag gjorde olika saker i tekniken hus ex med maskiner som klippte en kartong och papper. Jag tittade och provade att vaska guld.

    Soheir

    SvaraRadera
  4. Jag gick på studiebesök till Teknikens hus den 24 april 2014. Jag träffade en kvinna som jobbar på teknikens hus. Hon berättade information om att tyg görs från bomull, växter och får, plast görs från olja och kartong görs från trä. Andra information var om att metall finns i olika stenar. Det finns tenn, aluminium, zink och av järn gör man stål. Vi användare stål. Vi använder stål för att göra broar, bilar, tåg och cyklar. Jag separerade järn från olika metall med magnet. Jag tittade på pellets och hur man smälter den i 2200 C varmt. Jag testade att köra bil i gruvan där det finns ca 40 mil ort under berg och lyssnade på mycket trafikinformation.
    Jag testade att lyfta magnetit och gråberg, de hade samma bild. Magnetit vägde 5,16 kg dm3 och Granberg var 2,5–3,0 kg dm3. Jag tittade på trädet som hade många årsringar. Jag är intressant att skilja metall från olika saker. Det var intressent för många människor att få lära sig i Teknikens hus. Jag tyckte om att lära att metall använder man till olika saker. Hoppas jag ska gå på studiebesöks till andra företag.

    Tesfagaber

    SvaraRadera
  5. Den 24 april gick vi till teknikens hus. Vi träffade en kvinna som jobbar där och hon berättade om olika saker om Norrbottens teknik. Det fanns metall, tyg, plast och kartong.
    Vi tittade på olika saker och vi lärde om bly, aluminium, zink, järn, magnetit, svavel, koppar, sten, guld, silver och brons. I Kiruna, Gällivare och Malmberet finns det guld, silver och järn.
    Vi tittade på mineraler och av den gjorde pennor, sked, tallrik, virknål, kopp osv
    Vi lyfte två stenar magnetit och gråberg. Magnetit vägde mycket och gråberg vägde mindre.
    Gruvturen var i Malmberget, Gällivare och Kiruna och man spränger orter.
    Det var spännande att testa olika maskinen på SSAB och LKAB.
    Jag tyckte att Sverige är ett bra land därför att det finns olika saker att göra till exempel köra bilar och flyga flygplan.

    Elsa

    SvaraRadera
  6. Jag åkte till teknikens hus i går.
    Först berättade en kvinna till klassen om metall.
    I Teknikens hus finns många maskiner till exempel pappersmaskin metallmaskin och kartongmaskin.
    Jag tittade mest i Teknikens hus.
    Jag såg några saker för första gånger och några har jag sett tidigare.
    Speciellt mycket tycker jag om pappersmaskinen för att jag såg de saker för första gånger.
    Mvh Deldar.

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Vilken bra dag vi hade på Teknikens hus! Tack alla elever! Och tack för de fina texterna.
    /Arja

    SvaraRadera
  8. Jag blir avundsjuk när jag läser om ert besök på Teknikens Hus! Det verkar ha varit både roligt och lärorikt där!

    //Elin

    SvaraRadera
  9. Jag väntade utanför smydyan klockan 11.30 till 11.45. Jag med Ljilljana och fyra eller åkte till tekniken hus den 24 april. Vi träffade en kvinna som jobbar där. Hon berättade om metaller, magnet ,el, gruvor i Norrbotten. Metaller exempel : järn, aluminium, koppar, bylsiga, tenn, silver och guld. Sen blir vi två grupper. Vi tittade på en makten i LKAB. Vi testade att köra bilen i gruvor. Bilen fanns under bergen. Sen satt vi i bilen och tittade och lyssnade på information i gruvor i Norrbotten. I Kiruna, Gällivare och Malmberg finns det guld och silver och järn.

    Tack så mycket
    tahereh Ghorbani

    SvaraRadera